De Hiv Vereniging is druk bezig om de informatievoorziening aangaande de hiv-zorg voor mensen uit Oekraïne actueel te houden, zodat zij op de hoogte zijn waar zij  terecht kunnen bij vragen over hiv-zorg.
Belangrijk voor hen is in ieder geval om te weten dat ze zonder tussenkomst van een huisarts rechtstreeks contact kunnen opnemen met een hiv-poli om een afspraak te maken.
Uit signalen bij ons Servicepunt blijkt echter dat nog niet elke hiv-poli hiervan op de hoogte is en dat zij mensen terugverwijzen naar een huisarts.

Verder is en blijft een heikel punt de taalbarrière. Hiervoor zou op individueel niveau bekijken moeten worden hoe hiermee het beste om te gaan.
Veel mensen uit Oekraïne geven bijvoorbeeld aan dat ze het liefst per e-mail de informatie over een afspraak bij de hiv-poli zouden willen ontvangen, zodat een vertaalapp de tekst kan vertalen.

De Hiv Vereniging heeft een aantal Q&A voor mensen met hiv uit Oekraïne opgesteld en deze zijn ondertussen beschikbaar in het Oekraïens en Russisch, maar ook in het Engels en Nederlands.
Zie daartoe Як справи з медичним обслуговуванням для людей з ВІЛ із України? – Hiv Vereniging

 

Verder wil ik jullie wijzen op de blog specifiek voor (zorg)professionals indien men vragen krijgt van mensen met hiv uit Oekraïne om hen op een juiste wijze te verwijzen naar hiv-zorg.

Zie daartoe Toegang tot hiv-zorg voor mensen met hiv uit Oekraïne – Hiv Vereniging

©2024 De Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?