De Nederlandse Vereniging van HIV behandelaren maakt zich zorgen over de volgende zaken:
-
wij signalen dat met hiv gediagnosticeerd mensen op een wachtlijst voor PREP stonden
-
wij zien een toename van mensen die aangeven geen toegang tot PREP te kunnen krijgen via GGDs en/of huisarts
-
wij zien een toenemend gebruik van formeel (t/m dec 2018 3000 unieke gebruikers via apotheken in NL) en informeel PREP gebruik
-
wij zien een toenemend aantal nieuwe hiv gediagnosticeerden die aangeven PREP te gebruiken/ te hebben gebruikt waarbij het PREP protocol niet gevolgd is leidend tot schade voor het individu en/of voor de volksgezondheid ( HIV infectie met/ zonder primaire mutaties )
Om deze redenen hebben wij op de ledenvergadering van de Nederlandse HIV behandelaren op 18 januari 2019 uitgesproken ons mede-verantwoordelijk te voelen voor landelijke dekking van PREP zorg in Nederland, totdat de zorg via de GGD’s geregeld is. Dit betekent dat in regio’s waar PREP zorg niet beschikbaar is, deze zorg in het hiv behandelcentrum kan plaatsvinden zolang capaciteit het toelaat. Voor regio’s waar PREP zorg wel beschikbaar is dienen in PREP geïnteresseerden door het hiv behandelcentrum naar de juiste kanalen verwezen te worden.
Indien PREP zorg via het hiv behandelcentrum verzorgd wordt, dient de cliënt een verwijsbrief van zijn huisarts te krijgen. Uiteraard dient de landelijke PREP richtlijn gevolgd te worden. De driemaandelijkse SOA screening (chlamydia/ gonorroe) kan in het centrum zelf, maar ook via de huisarts/ SOA poli plaatsvinden.
Na opstarten van PREP (=3 maanden) kan met de huisarts van de cliënt overlegd worden of terug verwijzing mogelijk is waarbij het hiv behandelcentrum als expertisecentrum voor vragen beschikbaar blijft en gewezen wordt op het PREP protocol.
Indien een permanente regeling vanuit de overheid start dan worden alle PREP gebruikers in de tweede lijn verwezen naar de GGDs voor verdere controles/ voorschriften.
Cliënten dienen zich te realiseren dat ze hun eigen risico kwijt zijn en dat ze hiernaast de tenofovir/ emtricitabine zelf dienen te betalen.
Het volledige persbericht vindt u hier.