Zorgverleners in Nederland hebben voortaan een richtlijn voor de correcte toepassing van de hiv-preventiepil PrEP. Het medicijn Truvada is sinds augustus 2016 in Europa geregistreerd als een effectief preventiemiddel tegen een hiv-infectie, waardoor artsen in Nederland PrEP kunnen voorschrijven. De landelijke richtlijn, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB), adviseert over wie baat heeft bij het gebruik van PrEP, hoe PrEP ingenomen moet worden en over een goede begeleiding van mensen die PrEP gebruiken.

Nog steeds lopen duizend mensen per jaar in Nederland een hiv-infectie op. Naast het gebruik van condooms, is PrEP een nieuwe manier om een hiv-infectie te voorkomen. PrEP( afkorting voor Pre-Expositie Profylaxe) is een pil, Truvada, die je preventief moet slikken, ofwel dagelijks ofwel rond de momenten dat je seks hebt. Wetenschappelijke onderzoeken hebben voldoende aangetoond dat PREP een effectieve manier is om een hiv-infectie te voorkomen en om die reden werd de preventiepil deze zomer door het Europees Medicijnen Agentschap erkend.

“PrEP gebruik je niet je hele leven lang, maar in die levensfasen dat je seksueel actief bent én een groot risico loopt om hiv op te lopen, het is daarom een belangrijke nieuwe toevoeging in de strijd tegen hiv”, vindt Marc van der Valk van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren. “Mensen die PrEP willen gebruiken moeten bij hun huisarts of kliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen de juiste informatie mee krijgen. PrEP beschermt wel tegen hiv maar niet tegen soa’s, dus condooms blijven belangrijk. En als mensen PrEP gebruiken dienen ze strikt gecontroleerd te worden, want PrEP is alleen effectief als het goed wordt ingenomen”.

De Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB) heeft samen met alle relevante partners in Nederland* daarom een richtlijn opgesteld over de toepassing van PrEP. PrEP wordt op dit moment in Nederland alleen in onderzoeksverband gegeven aan mannen die seks hebben met mannen en aan transgender personen via het Amsterdam PrEP project van de GGD Amsterdam. Het wordt vooralsnog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars en de kosten zijn voorlopig hoog, ruim 7000 euro per persoon per jaar, bij dagelijkse inname.

* COC Nederland, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA), Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) als onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Huisartsen Advies groep Seksuele gezondheid (SeksHAG), Soa Aids Nederland en de Werkgroep Artsen Sense en Soa (WASS) als onderdeel van de Nederlandse Vereniging van artsen Infectieziektebestrijding (NVIB)

 

NVHB PrEP richtlijn

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2019 De Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?